VILADRAU I EL MONTSENY

Emplaçat en un lloc privilegiat dins la comarca d’Osona, Viladrau s’aixeca al cim d’un pujol de 840 metres d’alçada, a la riba dreta de la riera Major.

Una part important del terme municipal de Viladrau és dins del Parc Natural del Montseny, decretat el 20 de febrer de 1987 per la Generalitat de Catalunya per tal d’afavorir-ne la conservació d’una manera compatible amb l’aprofitament ordenat dels seus recursos i l’activitat de llurs habitants. El Massís del Montseny, a causa de les variants característiques geològiques, i la diversitat i particularitat dels seus ecosistemes, ha estat sempre considerat un espai digne de protecció. L’any 1978 la UNESCO va incloure el Montseny dins la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera del programa MaB (Home i biosfera).

El clima fred i sec a l’hivern i temperat a l’estiu conforma un paisatge feréstec, muntanyenc i acollidor alhora que convida els viatgers i estiuejants a gaudir d’un ambient privilegiat. Bosc, aigua i home, tres elements importants, que a través dels segles han anat configurant la vida, els costums i el paisatge de un poble que viu harmoniosament amb el seu entorn.

 

LLOCS D'INTERÈS

La Sala
Emmarcada per les imponents carenades del serrat de l’Oriol i de Sant Segimon, sobre un petit pujol excavat per la riera de l’Erola i el torrent de Rentadors,  s’aixeca el casal de la Sala de Viladrau.

Font de l'Oreneta
Instaurada l’any 1936 en homenatge a Guerau de Liost, nom de ploma de Jaume Bofill i Mates. Sobre la font,  integrada en un bell paratge i amb una elegant perspectiva del poble, una bonica estela esculpida per Joan Rebull.

Castanyer de les 9 branques
Un dels arbres més emblemàtics del Montseny. La seva edat, el seu port i la seva forma en canelobre, el fan ser un arbre veritablement espectacular. Dues de les branques més grosses van ser esberlades per les fortes ventades de l’any 1987.

 

FIRES I FESTES

Fira de la Castanya
La Fira de la Castanya de Viladrau es celebra des de l’any 1995 amb la finalitat de desenvolupar una activitat comercial que conjumina cultura, natura i la recuperació d’un producte de la terra tan desconegut i tant nostre com és la castanya de Viladrau i del Montseny.

Festa Major
Un munt d’activitats populars per a tots els gustos i edats on no poden faltar la fira, els balls al pavelló, les danses populars, les sardanes, el correfoc i l’Ofici de Festa Major.

Festa de L’Arbre
Nascuda per commemorar el centenari de la Festa de l’Arbre. Combina les activitats educatives amb les activitats lúdiques, sempre sobre tema ambiental, la vegetació i els boscos. També inclou una festa lúdica i cultural amb la participació de vilatans i visitants. Se celebra el cap de setmana més proper al 23 de març.

Ball de Bruixes
Cada any Viladrau celebra el Ball de Bruixes, l'escenificació d'una reunió de bruixes ocorreguda al poble el 1617, que va acabar amb el judici i l'execució de 14 dones acusades de bruixeria.